Het 'maatjesproject voor tieners met kanker' is één van de 276 gekozen projecten voor De Warmste Week!

2024/10/17
Deel dit op

KiKOV diende een project in om eenzaamheid bij jongeren met kanker tegen te gaan...

De week voor Kerstmis is traditioneel 'We Warmste Week' waarbij iedereen in Vlaanderen z'n warmste kant laat zien. Honderden acties worden opgezet, en de opbrengst gaat naar 276 projecten rond eenzaamheid die de Kining Boudewijn Stichting dit jaar selecteerden uit een pak inzendingen.

KiKOV diende een projectaanvraag in om de eenzaamheid bij tieners met kanker tegen te gaan.

Iedereen die zich ‘alleen’ in een bepaalde situatie bevindt, zonder peers die hetzelfde meemaken of meemaakten, zal bij momenten heel erg eenzaam zijn.

Dat is dus zeker zo voor kinderen en jongeren die een kankerbehandeling ondergaan en wellicht niemand in hun omgeving kennen die hetzelfde meemaakt(e). Alle vragen die daarbij kunnen opduiken, en die vaak moeilijk gesteld kunnen worden aan vrienden of familie en de grote inherente onzekerheid over hun toekomst waarmee ze te maken krijgen, veroorzaken gemakkelijk een mentale eenzaamheid. Vrienden en familie, hoe aanwezig ook, kunnen dat stukje ‘eenzaamheid in de situatie’ moeilijk wegnemen.

Daarbij komt nog dat deze kinderen en jongeren ook regelmatig langere periodes in het ziekenhuis doorbrengen. Er zijn slechts enkele kinderkankerziekenhuizen in Vlaanderen, dat betekent dat de meesten relatief ver van huis in het ziekenhuis liggen, en dat veelvuldige bezoekjes van vrienden en familie niet zo evident zijn. Dat kan de isolatie en de fysieke eenzaamheid nog versterken. Ook al zijn er veel online contacten mogelijk dankzij sociale media, BedNet, ... sinds corona beseffen we allemaal dat deze contacten vaak slechts een slap surrogaat zijn van echte, fysieke contacten. 

Lotgenotencontacten zijn superbelangrijk: vrienden, familie, medische staf, ... iedereen zal proberen je te begrijpen en je te helpen, maar vooral wie het zelf ook meemaakte, kan ten volle voelen wat jij voelt. 

Sinds twee jaar zijn er wel een aantal KiKOV-vrijwilligers, ouders van kinderen die jaren geleden een kankerbehandeling ondergingen, opnieuw regelmatig aanwezig op de kinderoncoafdeling van Gasthuisberg als vrijwilliger voor 'lotgenotengesprekken'. Dat wordt erg geapprecieerd door de ouders die even hun verhaal en hun onzekerheid kunnen delen. Bij de tieners is er niet altijd een ouder aanwezig. Die jongeren vinden een bezoekje door een vrijwilliger-ouder wel 'OK' (elke afleiding is welkom als je daar alleen ligt), maar er is duidelijk niet hetzelfde effect heeft als bij een echt ‘lotgenoten’contact.

En daarom willen we tijdens de ADO4daagse in de komende kerstvakantie gaan uitzoeken of we ook geen ex-patiënten kunnen warm maken om 'maatje' of 'buddy' te worden van een jongere die nu een behandeling ondergaat. Tijdens de ADO4daagse komen de jongeren tussen 12 en 18 elkaar sowieso al tegen, zowel jongeren die nog in behandeling zijn als gasten waarvoor de behandelijk achter de rug is. Nu willen we de iets oudere jongeren, tot pakweg 28 jaar, ook 1 dag uitnodigen om samen de de noden en de mogelijkheden te onderzoeken.