Vanaf 2027 slechts drie Belgische referentiecentra voor kinderkanker
Drie ziekenhuizen in ons land worden vanaf 2027 de referentiecentra om kinderen met kanker te behandelen...
(via VRT NWS)
De federale regering heeft beslist om te gaan naar 3 gespecialiseerde centra om kinderen met kanker te behandelen. Nu zijn er 7 ziekenhuizen met een afdeling voor kinderkanker, door de kennis en middelen te bundelen in 3 ziekenhuizen kan de zorg beter worden. Dat merkten we zelf ook bij ons bezoek aan het Prinses Máxima Centrum in Utrecht in Nederland. Sinds 2018 worden álle Nederlandse kinderen die kanker krijgen daar behandeld.
Er zijn elk jaar 350 tot 400 nieuwe diagnoses van kinderkanker in België. Dat is - gelukkig - relatief laag, en daarom kan de expertise rond kinderkanker best zo veel mogelijk gebundeld worden, zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).
“Volgens internationaal onderzoek moet een ziekenhuis minstens 100 kankerdiagnoses bij kinderen per jaar stellen om voldoende expertise op te bouwen. Vaak gaat het bij kinderen om zeldzame kankers, je kan die kennis niet spreiden over heel veel ziekenhuizen.” Voor pancreas- en slokdarmkanker bij volwassenen wordt dit principe al toegepast. Onderzoek wijst daar uit dat patiënten duidelijk beter af zijn in een ziekenhuis dat een groter aantal patiënten op een jaar ziet, vergeleken met kleinere ziekenhuizen die slechts een paar gevallen behandelen.
Opvolging dichter bij huis
De bedoeling is dat er tegen 2027 3 ziekenhuizen een kinderkanker-referentiecentrum worden. Die centra zullen instaan voor de diagnose, het opstellen van een behandelplan, operaties en andere complexe ingrepen zoals beenmergtransplantaties. Opvolging als revalidatie en eventueel chemotherapie zullen dichter bij huis kunnen.
“Door expertise en middelen te bundelen, én tegelijk maximaal rekening te houden met waar de kinderen wonen, kunnen we de beste zorg garanderen. We doen dit in het belang van alle jonge kankerpatiëntjes”, aldus Vandenbroucke.
Welke ziekenhuizen de erkenning zullen krijgen, moet nog bepaald worden. De betrokken oncologen stellen 2 Nederlandstalige en 1 Franstalig referentiecentrum voor. Het ligt dan voor de hand dat de kinderkankerafdelingen van UZ Leuven en UZ Gent de Vlaamse referentiecentra zullen worden. Voor Wallonië lijken de Brusselse Universitaire Ziekenhuizen beter geplaatst te zijn dan het ziekenhuis in Luik.