Studenten

KiKOV-Leuven krijgt regelmatig vragen van scholieren en studenten die een (eind)werk maken rond kinderkanker. Hier verzamelen we alvast wat informatie.

Op deze pagina:

Algemene informatie over kinderkanker

Het internet is niet altijd de beste vriend van ouders die meer willen weten over de kanker bij hun kind, maar voor algemene informatie is het een onuitputtelijke bron van informatie. KiKOV-Leuven wil die informatie hier niet allemaal bij elkaar brengen, Het is net de bedoeling van het eindwerk dat de scholier of student zelf de relevante informatie vindt, verzamelt en verwerkt. 

Op onze site ga je zeker al nuttige info vinden om een beeld te krijgen van wat kinderkanker betekent.

Een uitgebreid algemeen overzicht, dat steeds verder verfijnt, vind je bij het Amerikaanse National Cancer Instituut, een onderdeel van de National Institute of Health (NIH).

Childrencancer verzamelt Belgische organisaties

Je kan het onderwerp 'kinderkanker' op veel verschillende manieren benaderen voor je (eind)werk.

Childrencancer groepeert Belgische organisaties die op verschillende manieren actief zijn op het vlak van kinderkanker, en die een transparante, eerlijke en betrouwbare werking van hun organisatie nastreven. De doelen van de aangesloten organisaties kan je onderbrengen bij een of meer van deze domeinen: 

  • Organisatie van recreatieve activiteiten ten behoeve van zieke kinderen of van hun naasten (in of buiten het ziekenhuis),

  • Verbetering van de leefomgeving van kinderen met kanker (bijvoorbeeld: aanpassingen in huis of betere inrichting en uitrusting  van ziekenhuizen),

  • Financiële, psychologische, materiële of logistieke ondersteuning voor het kind met kanker of zijn naasten,

  • Steun aan wetenschappelijk onderzoek op het gebied van kinderkanker

Je kan zoeken op soorten activiteit, op regio, of op basis van één van de ziekenhuizen met een kinderonco-afdeling.

Interviews en enquètes

In veel eindwerkopdrachten is een van de onderdelen het opstellen en afnemen van een enquete en/of een interview. Da's inderdaad een interessante vaardigheid om te oefenen. 

Als je een duidelijk vraag stelt en voldoende informatie meegeeft over wat je precies zoekt, kunnen we de oproep verspeiden binnen de groep van ouders en patiënten. We kunnen niet garanderen dat er ook antwoord op komt, het aantal kinderen en jongeren dat kanker heeft of had, en dus ook het aantal betrokken ouders, is - gelukkig - relatief klein.

Als voorbeelden van een duidelijke vraag en voldoende info: 'ik wil graag een bevraging doen bij jongeren die kanker hadden. Hierbij de link naar de enquète. Het invullen vraagt ongeveer 7 minuten tijd.' of 'Ik zou een interview willen afnemen van een ouder / ouders van een kind dat kanker heeft of had. Ik kan me verplaatsen naar een ziekenhuis of naar hun woonplaats, of het kan ook online. Het interview zal ongeveer een uurtje duren. Als dat voor de ouder(s) ok is, zou ik het gesprek willen opnemen.'